sykkel

Sykkelturer i området.

Det finnes mange muligheter for sykkelturer i området, men de fleste turene innebærer en del høydeforskjeller. Om man sykler ut fra hytteområdet, så er vel valget for de fleste å sykle ned mot Tjønnstul. Grusveien videre til Venås i retning Gransherad er etter Tuddal-standard relativt slak, men det blir en del stigning tilbake. Et annet område som ikke har altfor store høydeforskjeller er Kroklonin sør for Kyrkjefjellet. Ta av mot Hogstul hytter en drøy kilometer sør for der vi tar av fra fylkesveien for å kjøre opp mot Flugonfjell. I områdene der inne, vest for Hogstul, er det fint å sykle innover grusveiene. En mulig familietur kan også være å kjøre til Rjukan, for der å ta Krossobanen opp mot Hardangervidda. Her er det grusveier innover mot Kalhovd turisthytte med muligheter for overnatting og retur samme vei, eller litt mer østover via Atrå (Tinn) og tilbake til Rjukan. Turen bør ikke tas for tidlig i sesongen, da det kan være en del snø i fjellet. Se også www.krossobanen.no

 

Om du ønsker å bruke sykkelen til litt seriøs trening, så er mulighetene enda mye større. Noen eksempler:

  • Fra Flugonfjell og ned til Sauland. Deretter østover E 134 til Ørvella og riksvei 361 nordover mot Tinnoset. Her er det fint å sykle innom utendørsmuseet der du kan se en gammel Tinnsjøferje og den gamle jernbanestasjonen med blant annet jernbanevogner for ammoniakktransport. Deretter veien opp mot Venås (bratt). Så inn Kåldalen, forbi Tjønnstul og hjem. Turen er omtrent 5 mil.
  • Tur retur Bondal. Ned til Tuddal, og deretter innover mot Bondal fra Tuddal kirke. Mange muligheter for å ta avstikkere på grusveier ut fra asfaltveien. Om du sykler veien helt fram til bommen, så kan du se gardsmuseet innerst i Bondal. Turen er om lag 5 mil, men det er jo mulig å snu før eller å sykle litt ekstra.
  • Samme start som over, men opp grusvei til høyre mot Åråstul etter at du har syklet drøyt 6 km mot Bondal fra Tuddal kirke. Sti og delvis kjerreveg over mot Tuddal høyfjellshotell (gode vafler). Retur fylkesveien ned til Tuddal. Turen er drøyt 3 mil.
  • Ned til fylkesveien og sørover til veien mot Hogstul hytter. Forbi disse og rundt Kyrkjefjellet. Muligheter for avstikkere forbi Hånådalen eller opp mot Kovvatnet. Retur ned Åslian og via Tuddal. Korteste varianten er om lag 3,5 mil.

Ellers finnes det også mange andre muligheter for de som vil utforske området med terrengsykkel.

En liten observasjon til slutt: Mange av stiene mellom setrene i området er tydeligvis i mindre bruk enn før. Noen av stiene på kartet kan derfor være litt vanskelige å følge om sommeren. Men det går nok stort sett greit!